Απ’ τα αλώνια στα σαλόνια

Τσίπρα άντε γαμήσου,
με τον Καραμανλή σου
και όλη την αυλή σου.

Το έπος ενός πρώην κνιτόπουλου, ικανότατου αφισοκολλητή και χθεσινού Ζαπάτα, σε τρεις αράδες.

Στη μεταπολιτευτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή την οποία και εξήρε, επικέντρωσε την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας» ο οποίος κατάφερε «μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση»:
«Κατάφερε», εξήγησε, «να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες. Το καθεστώς του διαχωρισμού των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μη. Τις πρακτικές των διωγμών, της αστυνομικής ασυδοσίας και της κατάστασης πολιορκίας, που χαρακτήριζαν την Ελλάδα μέχρι το 1974. Με αποκορύφωμα, βέβαια, την εφτάχρονη δικτατορία».
Διαχωρίζοντας αξιακά, κατά την πεπατημένη ανάλυση, την πολιτική παρουσία του Καραμανλή σε προδικτατορική και μεταπολιτευτική, ο κ. Τσίπρας μίλησε για υπέρβαση η οποία αποτέλεσε γενναία επιλογή.
«Αυτήν την υπέρβαση οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τη διαφυλάξουμε και να μην λησμονούμε ότι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που υπήρξε επί σειρά ετών το ισχυρό πρόσωπο ενός αυταρχικού καθεστώτος, που είχε οικοδομηθεί μέσα σε διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε» είπε.
Για τον μεταπολιτευτικό Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επεδίωξε και κατάφερε να διευρύνει τα όρια της παράταξής του.
«Αφουγκράστηκε τις νέες δημοκρατικές ανάγκες και κυρίως την ιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώρα μια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα, που θα προστατεύει τα στοιχειώδη δικαιώματα, θα περιορίζει στο ελάχιστο τους πολιτικούς διαχωρισμούς και θα διασφαλίζει την ομαλή εναλλαγή στην εξουσία».
«Από αυτή την άποψη», πρόσθεσε, «δεν συνέβαλε μόνο αποφασιστικά να ξεπεραστούν πρακτικές και λογικές άλλων εποχών, που και ο ίδιος είχε υπηρετήσει και μάλιστα πρωταγωνιστικά. Αλλά ξεπέρασε με μια έννοια και τον ίδιο τον εαυτό του. «Κι αυτό είναι, πιστεύω, που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του».
Δεν υπήρξε παθητικός αποδέκτης εντολών
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ριζοσπαστικό στον συντηρητισμό του» τον Καραμανλή στον οποίο πίστωσε ότι κατάφερε να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του και ότι συνέβαλε μαζί με τους ηγέτες των άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση της κουλτούρας της ομαλής δημοκρατικής εναλλαγής. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτης εντολών, ούτε παρατηρητής των συσχετισμών. Διέθετε αξιόλογα πολιτικά προσόντα, χαρακτήρα, προσωπικότητα, κι αυτό που λέμε «πολιτικό τσαγανό», είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να αφήσει, εμμέσως, αιχμές.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δυο μεταπολιτευτικές αποφάσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή:
  • Δεν δίστασε να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
  • Δεν δίστασε την περίοδο 1975 -77 να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις.
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε συμπεραίνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «είχε συλλάβει και ενσωματώσει στην πολιτική του διαδρομή την ιδέα πως κάθε μεγάλη προσπάθεια αλλαγής και μεταρρύθμισης μπορεί να ξεκινήσει μόνο από το Δημόσιο».

 

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!!